مزایای سرمایه گذاری در بورس
در سالهای اخیر که کشور ما درگیر تورم بوده است، بسیاری از افراد با هدف حفظ ارزش پول و سرمایه خود، تصمیم به سرمایه گذاری گرفتهاند. به همین منظور همواره در پی شناسایی حوزههای مختلف و مناسب سرمایهگذاری با بازده بالا و پذیرش کمترین ریسک بودهاند؛ اما ریسک و بازده دو پارامتر جداییناپذیر از یکدیگر هستند.
طی بررسیهای انجام شده بازار سرمایه بخصوص در سالهای اخیر توانسته است عملکرد قابل توجهی داشته باشد و در این راستا توجه سرمایه گذاران بسیاری را به خود جلب نموده است. ازجمله مزایای سرمایهگذاری در بورس، ایجاد رشد و شکوفایی اقتصاد یک کشور خواهد بود زیرا با ورود سرمایه به این حوزه در واقع منابع مالی مورد نیاز بنگاههای اقتصادی برای توسعه فعالیتهایشان تأمین خواهد شد که در نهایت در یک چرخه پیوسته رونق کسبوکار، اشتغالزایی و بهبود و توسعه اقتصادی آن کشور را به همراه دارد.
حال این سؤال پیش میآید که بازار سرمایه علاوه بر تأثیرات مفید بر کشور، چه مزایایی را برای سرمایهگذاران در مقایسه با سایر گزینههای سرمایهگذاری در پی خواهد داشت؟
بازارهای انتخابی سرمایه گذاران
بی شک یکی از تصمیمات مهم هر سرمایهدار، انتخاب بازار مناسب برای سرمایهگذاری است. رشد ناگهانی بازار طلا و ارز موجب می شود این بازار در بین گروههای مختلف مردم به عنوان یک گزینه سرمایهگذاری و تجارت رواج یابد. نوسانات و تغییرات نرخهای ارز و طلا فرصتهای سودآوری را برای معامله گران شخصی و سفته بازان فراهم نموده است. بسیار واضح است که بخش قابل توجهی از افزایش قیمت و نابسامانیها در این دو حوزه بهدلیل فضاسازی و دخالت دلالان صورت گرفته است. در چنین شرایطی پر نوسانی به افراد توصیه میشود که تحت تأثیر فضای روانی و جوی که برخی دلالان ایجاد میکنند قرار نگرفته و به این بازار پرریسک ورود ننمایند تا متحمل خسارتهای جبرانناپذیری نشوند.
یکی دیگر از حوزههای سرمایهگذاری بازار مسکن است. برخی از افراد برای حفظ ارزش سرمایه خود و همچنین کسب درآمد به این بخش نیز ورود پیدا نمودهاند اما این حوزه نیز به واسطه مشکلات نقدشوندگی و دیر بازده بودن و از همه مهمتر نیازمندی به منابع زیاد مالی در مقایسه با سایر حوزههای سرمایهگذاری مورد توجه بخش خاصی از سرمایهداران قرار گرفته و برای همه افراد جذابیت ندارد.
افراد دارای میزان سرمایه، دانش و سطح ریسکپذیری متفاوتی با یکدیگر هستند. نقدشوندگی و حس امنیت در سرمایهگذاری برای افراد بسیار مهم است زیرا حاصل دسترنج خود را با هدف حفظ ارزش آن در برابر تورم، سرمایه گذاری میکنند. در میان بازارهای موجود، یکی دیگر از حوزههای جذاب برای سرمایهگذاری، بازار سرمایه است. در طی سالهای اخیر، این بازار عملکرد و بازدهی بسیار بالاتری در مقایسه با سایر حوزههای سرمایه گذاری داشته است و همین امر موجب توجه بیش از بیش به این بازار و ورود سرمایههای جدید به آن شده است.
مزایای سرمایهگذاری در بورس از منظر سرمایه گذاران
اهمیت و تأثیر بازار سرمایه که افراد آن را با بازار بورس و اوراق بهادار میشناسند، برای اقتصاد هر کشوری بر هیچ کسی پوشیده نیست و بارها به آن پرداخته شده است؛ اما در مطلب پیشرو، قصد داریم به مزایای سرمایه گذاری در بورس از دیدگاه سرمایهگذاران بپردازیم و اینکه چه عواملی موجب میشود تا این بازار جذاب باشد زیرا سرمایهداران به عنوان یکی از مهرههای اصلی و نیروی محرکه در چرخه رونق بازار بورس عمل میکنند.
- کسب سود و درآمد
اولین و مهمترین انگیزه افراد برای سرمایهگذاری؛ کسب درآمد و سود حاصل از آن است. افراد با خرید سهام شرکتهای عرضه شده در بورس، در واقع در سود و زیان آنها شریک میشوند. کسب سود در بازار سرمایه از دو طریق خواهد بود.
1- شرکتها در پایان سال مالی خود به ارزیابی سود حاصل از فعالیتهایشان میپردازند و بخشی از آن را میان سهامداران تقسیم میکنند. بدین ترتیب افرادی که با خرید سهام شرکتها و یا کارخانههای فعال در بازار سرمایه در این بنگاهها شریک شدهاند، از این طریق به درآمد و سود دست خواهند یافت. شایان ذکر است که شرکتها، استراتژیهای متفاوتی در خصوص توزیع سود نقـدی در میان سهامداران دارنـد.
2- یکی از مهمترین عواملی که میتواند بر روی قیمت سهام شرکتهای بورسی تأثیرگذار باشد عوامل داخلی شرکت است؛ این عوامل شامل موارد مختلفی از جمله پروژههای توسعهای شرکت، مدیریت شرکت، تقاضا برای محصولات و شفافیت اطلاعات مالی شرکت میشود. هرچقدر عملکرد مدیران و فعالیتهای شرکت مفید و مؤثر باشد موجب افزایش قیمت سهام شرکت و در نهایت افزایش داراییهای سهامداران آن شرکت خواهد شد.
- قابلیت نقدشوندگی
بازار سرمایه در مقایسه با دیگر حوزههای سرمایهگذاری از قابلیت نقدشوندگی بیشتری برخوردار است. سهولت فروش سهام به گونهای است که حتی در صورتیکه بازار از شرایط مناسبی برخوردار نباشد و افراد نیاز فوری به سرمایه خود داشته باشند میتواند با ارائه سهام خود با قیمت پایینتر، به نقدینگی دست یابد. این در حالی است که دیگر گزینههای سرمایه گذاریها فاقد این ویژگی هستند به عنوان مثال اگر شما در بازار مسکن و یا خودرو سرمایهگذاری کرده باشید و در برهه زمانی نیاز به وجه نقد داشته باشید این داراییها با صرف زمان طولانیتری به نقدینگی خواهند رسید و فروش آنها به مراتب سختتر از فروش سهام است.
- امنیت سرمایه گذاری و برخورداری از حمایت قانون
به دلیل اهمیت و جایگاه حیاتی بازار سرمایه در اقتصاد یک کشور قوانین و مقررات متعددی برای این بازار و حمایت از سرمایهگذاران در آن تصویب شده است که به دلیل قوانین حاکم بر بازار سرمایه، میتوان این بازار را یکی از امنترین حوزههای سرمایهگذاری نام برد. علاوه بر فعالیت این بازار در چارچوب قوانین از پیش تعیین شده، هر نوع فعالیتی نیز نیازمند اخذ مجوز قانونی بوده و همواره سازمان بورس به عنوان نهاد ناظر نیز بر تمامی فعالیتهایی که انجام میشود نظارت میکند. در مجموع قوانین حاکم بر بازار سرمایه و سازوکارهای پیشبینی شده، این بازار را به مکانی مطمئن برای سرمایهگذاری تبدیل کرده و امنیت این بازار را میتوان یکی از مهمترین مزایای سرمایه گذاری در بورس دانست. سازمان بورس اوراق بهادار به عنوان واسطی میان بازیگران این بازار اعم از سرمایه پذیران و سرمایه گذاران بوده و همواره مدافع حقوق سرمایه گذاران است که این موضوع موجب آرامش خاطر سرمایه گذاران از مواجه با خطراتی چون کلاهبرداری میشود.
- شفافیت اطلاعات
یکی دیگر از ویژگیهای حائز اهمیت در بازار سرمایه شفافیت اطلاعات است. کلیه شرکتهای فعال در بازار سرمایه موظف هستند به طور مستمر تمامی اطلاعات خود را اعم از صورتهای مالی، فعالیتها و … را به سازمان بورس اعلام نمایند. این سازمان نیز پس از بررسی این اطلاعات و گزارشها آنها را در شرایط یکسان، برای اطلاعرسانی به سهامداران منتشر میکند.
سرمایهداران پس از بررسی کامل اطلاعات منتشر شده در خصوص شرکتها، قادر خواهند بود تا در شرایط یکسان و عادلانه از نظر میزان دسترسی به اطلاعات، آگاهانه تصمیم به خرید و یا فروش سهام آنها گیرند؛ بنابراین، میتوان سرمایهگذاری در بازار سرمایه را یک سرمایهگذاری کاملاً شفاف دانست.
- حفظ ارزش سرمایه در برابر تورم
با افزایش نرخ تورم در یک کشور، ارزش پول ملی آن کشور در معرض کاهش قرار میگیرد که این امر هم افراد جامعه و هم اقتصاد کشور را با مشکل روبرو میکند. در چنین شرایطی افراد دغدغه حفظ ارزش سرمایه و داراییهای خود را دارند و به همین منظور به دنبال بازار مناسب برای سرمایهگذاری نقدینگی هستند تا از این طریق ارزش دارایی خود را در برابر تورم حفظ نمایند. بازار سرمایه در طی چند سال اخیر توانسته است این دغدغه را به خوبی برای سرمایهگذاران رفع کرده و علاوه بر حفظ ارزش دارایی افراد در برابر تورم، موجب افزایش ارزش آنها نیز گردد. دلیل این افزایش ارزش در شرایط تورم آن است که داراییهای شرکت فعال در بورس نیز مشمول تورم شده و ارزش آن افزوده میشود که در نهایت ارزش سهام آن نیز افزایش مییابد.
- امکان مشارکت در تصمیمات شرکتها
از دیگر مزایای سرمایه گذاری در بورس که برای سرمایه گذاران در آن فراهم آمده، میتوان به امکان تصمیمگیری برای اداره شرکتهای فعال در بورس با نظر صاحبان سرمایه آن اشاره نمود. دارندگان سهام این شرکتها میتوانند مطابق قانون در مجامع شرکت مربوطه حضور پیدا کرده و براساس گزارشها از فعالیتهای شرکت آگاهی یابند. همچنین با حق رأی خود نسبت به انتخاب هیئتمدیره، قبول یا رد طرحهای مورد نظر و میزان سود تقسیمی به سهامداران شرکت اظهارنظر نمایند.
مدیریت دارایی ابزاری برای ورود مطمئن به بازار بورس
مدیریت دارایی ابزاری برای ورود مطمئن به بازار بورس در کنار مزایای متعددی که برای بازار بورس برشمرده شد؛ یکی از مهمترین نکات برای متضرر نشدن سرمایه داران در این بازار، اتخاذ تصمیماتی درست و مناسب در امر سرمایهگذاری است. ورود به بازار بورس نیازمند دانش و زمان کافی برای تحلیل مسائل اقتصادی و سیاسی تاثیرگذار در این حوزه است. همچنین افراد باید دارای استراتژی معاملاتی و زمانبندی مناسب برای خرید و فروش در این بازار باشند در غیر اینصورت متحمل ضررهای جبران ناپذیری خواهند شد.
ابزار مدیریت دارایی برای علاقهمندانی که قصد ورود به این بازار و کسب سود دارند اما زمان و یا دانش تخصص لازم در این حوزه را ندارند پیشنهاد میگردد. مدیریت دارایی، سرمایه گذاری غیر مستقیم در بازار بورس بوده و در قالب دو ابزار مالی صندوقهای سرمایه گذاری و سبدگردانی اختصاصی انجام پذیر است. این ابزارها ریسک سرمایه گذاری را برای سرمایه داران کنترل کرده و با هدف دستیابی به بازدهی مورد انتظاری بیشتری در مقایسه با سرمایه گذاری مستقیم افراد در بازار بورس عمل خواهند نمود.
جمع بندی
بورس به دلیل جمعآوری پساندازهای جزئی و راکد سرمایهگذاران و به کارگیری آنها در راستای تأمین منابع مالی مورد نیاز بنگاههای اقتصادی و شرکتها، در توسعه و شکوفایی اقتصادی کشور نقش به سزایی ایفا میکند. افراد همواره دارای دغدغه یافتن حوزهای امن برای سرمایهگذاری هستند تا دارایی خود را از گزند تهدیدهای کلاهبرداری در امان نگه داشته و به کسب سود دست یابند؛ که علاوه بر مزایای بورس برای اقتصاد ملی یک کشور، این بازار بستری امن را برای سرمایهداران خرد نیز فراهم نموده است. برای ورود مطمئنتر به این حوزه و کسب بازدهی با کمترین ریسک، ابزار مدیریت دارایی و سبدگردانی اختصاصی به علاقهمندان بازار بورس و سرمایهگذاران پیشنهاد میگردد.
دیدگاه خود را بنویسید